Loupe se vám nátěr a nevíte proč? Pojďme se na to podívat..

Loupe se vám nátěr a nevíte proč? Pojďme se na to podívat..

  • access_time 22. 09. 2018
  • access_time Nezařazeno
Loupe se vám nátěr a nevíte proč? Pojďme se na to podívat...

 

Kvůli špatná přípravě podkladu doslova vyhazujete peníze oknem.
Za vady nátěrů může více faktorů. Špatná příprava podkladu, nevhodný druh nátěrové hmoty, nedodržení technologického postupu atd. Raději si tedy dejme tu práci podklad důkladně připravit, než za pár let vše znovu škrábat, brousit a přetírat. Pečlivou přípravou podkladu zvýšíte životnost nátěru, někdy až o dvojnásobek, což vám ušetří čas, námahu, ale především vaše peníze.
 
Sádrování děrMinerální podklady
Nejprve provedeme vizuální kontrolu a zkoušku soudržnosti. Na podklad, kde již bylo malováno vyřízneme mřížku 6x6 cm a poté přilepíme papírovou pásku, kterou prudce strhneme. Pokud nám zůstane většina čtverců na pásce, je zapotřebí podklad namočit a oškrábat staré nátěry, nejlépe až na omítku.
Zeď také důkladně oprášíme a zatmelíme praskliny či díry. Po zaschnutí tmel lehce přebrousíme brusným papírem hrubosti 180-280 a znovu ometeme. V případě potřeby tmelíme 2x.
 
Mastné fleky, zatekliny, tmavé skvrny a čáry od psacích potřeb přetřeme speciální izolační barvou na skvrny. Toto platí i pro zakouřené prostory, které můžeme umýt mýdlovou vodou, lihem technickým, nebo přetřít barvou na skvrny.
Velice důležitá je přitom tolik podceňovaná penetrace, která se vsákne do podkladu, sjednotí a omezí savost plochy, zpevní všechny drolící se částice a funguje jako lepidlo pro další nátěr. Je zapotřebí jak na nové, tak již natírané podklady.
 
Dřevo
Nové
Lehce zbrousíme brusným papírem hrubosti 120-240, poté oprášíme. Vhodné je také dřevo navlhčit, aby se dřevní vlákna vzpřímila a mohli jsme je zbrousit.
Naneseme fungicidní napouštědlo, které nám sníží spotřebu dalších nátěrů, zabrání propouštění vody do dřeva a chrání dřevo proti dřevokazným škůdcům a houbám.
Poté nanášíme lazuru, nebo základní barvu na dřevo, kterou přetřeme vrchní barvou na dřevo.
 
Jak natřít dřevo
Staré
Pokud se starý nátěr odlupuje, oškrabeme jej, případně opálíme horkovzdušnou pistolí.
Zašedlé dřevo zbrousíme brusným papírem 120-180 až na zdravé dřevo, nebo natřeme renovačním nátěrem, který obnoví přírodní barvu dřeva.
Soudržný nátěr zdrsníme brusným papírem hrubosti 80-240. Vytmelíme nerovnosti či díry, po zaschnutí lehce zbrousíme brusným papírem hrubosti 180-400 a oprášíme.
Poté přetřeme vrchní barvou, nebo lazurou.
Pokud jsme původní nátěr zbrousili až na čisté dřevo je postup stejný jako u nového dřeva.
 
Kov
Nový
Důkladně odmastíme lihem technickým, benzínovým čističem, nebo acetonem.
Zbrousíme brusným papírem hrubosti 180-800, dle typu brusiva volíme suchou nebo mokrou variantu, poté oprášíme.
Opatříme základním antikorozním nátěrem v případě mědi, hliníku a nerezu je nutné použít speciálně určenou základní barvu.
Po takové úpravě můžeme natřít vrchním emailem ve 2 vrstvách.
 
Nátěr kovu
Starý
Odlupující se nátěr seškrabeme, případně opálíme horkovzdušnou pistolí.
Zrezivělý povrch zbrousíme brusným papírem hrubosti 30-120, nebo drátěným kartáčem až na čistý kov. Kov následně oprášíme a natřeme odrezovačem, který chemicky zastaví korozi.
Vytmelíme nerovnosti či díry, tmel po zaschnutí lehce zbrousíme brusným papírem hrubosti 180-800, pak oprášíme.
Soudržný nátěr zdrsníme brusným papírem hrubosti 180-400 a opět oprášíme. Vzniklý nátěr odmastíme lihem technickým, benzínovým čističem, nebo acetonem.
Kov s již odstraněnou rzí natřeme antikorozní barvou a poté vrchní barvou ve dvou nátěrech, nebo barvou 2v1, která již obsahuje antikorozní základ ve 2-3 nátěrech.
Kov bez známek rzi můžeme natřít pouze vrchní barvou po důkladné přípravě podkladu.
Doufám, že jsem vám alespoň trochu byl nápomocný a pomohl vám tak prodloužit životnost vašich nových nátěrů.
Pokud chcete mít precizně odvedenou práci, zavolejte si profesionály. Rádi přijedeme, vše vám změříme a odvedeme poádný kus práce.